Thursday, September 11, 2014

Cuti-cuti Melbourne, Campbellfield, Healesville Sanctuary,Lake Mountain Ski Resort (Day 1 & 2)


holiday lake mountain ski resort melbourne snow
Cuti-cuti Melbourne @ Lake Mountain Ski Resort


Hello!! It's been a while since I last updated the blog, I foresee that I won't be very actively blogging this year since dah jadi part-time driver dah for my kiddo hantar pergi balik sekolah.. jam kat Kota Damansara tu.. Ya Allah macam nak pengsan! Tapi sekarang I dah pandai amik jalan jauh sikit tembus Persiaran Mahagoni + Jalan PJU 5/1, baru join balik jam @ Persiaran Surian tu.. jauh memang jauh tapi cepat sikit (sikit je tak banyak, entah2 pakai minyak lebih haha).

But.. busy2 pun nak jugak update entry pasal cuti ke Melbourne last august! Sebab kalau tak update the memory will be lost nanti all the details lupa :) manalah tahu ada rezeki boleh pergi lagi hehe.. 

We touched down at Melbourne at wee hours in the morning so terpaksalah duduk hotel yg berdekatan yg murah dan juga ada shuttle yg boleh fetch kita awal pagi tu sementara tunggu car rental ofis buka.. Best Western Airport Motel & Convention Centre jadi pilihan.. oklah untuk beberapa jam berehat, dapat tidur, bilik ada heater, nasib baik bawak maggi goreng untuk anak2 makan sebelum tidur :)



cuti-cuti melbourne
Halal Thai Restaurant @ Campbellfield

halal nuggets melbourne
Halal Super Chicken and Seafood @ 333 Barry Road


10 am lepas dapat kereta kita bertolak ke Campbellfield untuk breakfast dan juga halal meat sebab cadang nak duduk Yarra Glen 2 malam untuk ke Healesville Sanctuary & Lake Mountain Ski Resort. So, halal restaurant takde yang berdekatan di Yarra Glen tu.. paling dekat about 20km away, jadi nampak gaya masak di cottage saje ye.

Sebenarnya ada 2 options to get halal meat enroute to Marysville / Yarra Valley, you either go Broadmeadows Shopping Centre or Barry Road @ Campbellfield, tapi tengok review of Broadmeadows macam neighbourhood dia kurang sesuai and also because nak beli halal sausage and nuggets untuk bebudak ni @ Sultan Halal Meat @ Campbellfield :)

halal food melbourne
Panic Pizza @ 335 Barry Road, Campbellfield

jalan-jalan melbourne
Halal Panic Pizza @ 335 Barry Road, Campbellfield


First stop makan! The stretch @ 333 Barry Road, Campbellfield tu berderet-deret makanan halal, cuma ada yang belum buka  jam 11 pagi.. yang dah buka, Panic Pizza, Super Chicken and Bizzler Takeaway, ada jugak kedai grocery store  middle eastern tak  silap I, sempat beli tahina kat situ.. Makan kat sini, MIL makan kebab, anak2 I belikan nuggets, chips and donuts @ Super Chicken memang kenyang!


halal butcher melbourne
Sultan Halal Meat @ 362 Barry Road, Campbellfield, Victoria


Drive tak sampai lima minit sampai ke 362 Barry Road for Sultan Halal Meat, dapat lah beli daging untuk masak 2 hari :) I beli jugak hot dog (its called sucuk) tapi anak2 tak suka, rasa lain banyak spices and more meat, they tak accustomed to the taste lah..

jalan-jalan melbourne
Healesville Sanctuary


Before check in cottage, kita singgah ke Healesville Sanctuary sini I tak amik gambar sangat.. sebab.. disappointed haha.. I ingat dia macam Lone Pine Sanctuary @ Brisbane, tapi dia more or less zoo yang agak sederhana besar ( I target zoo kecik je cos MIL tak boleh jalan jauh) daaaaan yang paling disappointing adalah kangaroo tak boleh feed *sobs* tapi yang best nye ada playground with sand.. so.. anak2 I happy lah main pasir.. 

By the time keluar Healesville Sanctuary dah about 430pm, kena cepat2 check in cottage so boleh solat zuhr and asr b4 maghrib.

lake mountain snow equipment hire
Renting snow equipment @ Lake Mountain Ski Hire (yes they have toddler size!)


The next day, after a hearty breakfast, we set off to Marysville to hire snow equipment and to check whether we need snow tires for the day or not. Harga sewa water proof jacket, pants, boots, gloves and toboggan about AUS16 for kids and adults I tak ingat.. tapi kita spend about slightly less than AUD200 for 3 adults full snow equipment, 2 kids boots, and a day pass to Lake Mountain Ski Resort. Actually,  yang snow hire ni kita pergi to the first one that we saw, bila drive through Marysville sebab nak cari FoodWorks (grocery store) nak beli carrot untuk hidung si Olaf, nampak lagi banyaaak kedai ski hire, harga lebih kurang or murah sikit.. 

@ Food Works belilah a few packs of Potato Chips (Smiths cheese and onion Ya Allah sedapnya) chocolates and drinks sebab takut driver ngantuk drive pusing2 round the mountain... 

jalan jalan melbourne snow
Lake Mountain Ski Resort :)

nearest snow in melbourne for kids
Lake Mountain Ski Resort 


The drive up was ok not too bad.. and finally sampai dah @ Lake Mountain Ski Resort.. yeay!!!Sejuuuknye... Kita tak naik atas2 lah, snow trail ke, ski area ke.. kita just stick to snow play area je untuk budak2 cos MIL pun ikut sama.. itupun sejuk sangat and in the end MIL duduk @ cafe je while we played with the kids for about 2 hours. I cuma pakai tudung biasa (ful snow gear but no snow cap), sejuknye tak boleh tahan! But it was really really fun! Especially tobogganing with the kids. It took a few tries but the kids got the hang of it really fast :) Then of course we did an Olaf and a snowball fight :) The kids didn't want to go back but we couldn't keep MIL waiting by herself for too long. Below are pictures of the kids having fun : 


main salji di australia
The snow play area @ Lake Mountain Ski Resort ( you gotta go higher for ski trails and summit lookout)

jalan-jalan australia
Climbing up!


salji melbourne snow ski
Going down!


ski australia
Adik's steering!


build snow man melbourne
Our very own Olaf!


The kids had fun and so did the mother :p basically we chose Melbourne cos Umair wanted to build a snowman (Frozen influence) and since August is the only free date we have for a holiday.. Australia is the nearest place to go for a winter holiday in August. Thanks to Umair, we created a lovely family memory :)