Thursday, January 23, 2014

Anak sakit batuk dan selsema.. Obat-obat from Dr Altaf / Dr Padmini

Various Tablets
Anak selsema dan batuk : Gambar dari sini

Budak-budak ni kalau sakit batuk dan selsema.. I sebenarnya malas nak bagi obat. Biarlah badan mereka tu fight the virus sendiri kan.. kalau demam pun, kalau masih aktif budak tu.. I kasi minum air banyak-banyak dan sponge / mandi (air biasa je ye not iced water). Tapi bila nampak lesu atau malam nak tidur baru I kasi obat.. so dia boleh tidur dengan selesa. 

Dulu masa budak kecil lagi, hari pertama demam dah bawak pergi klinik, tapi doktor tak boleh kasi obat lain cuma obat demam je sebab tanda-tanda lain belum keluar kan? Jadi, sekarang kalau demam, I tunggu 2-3 hari baru pergi doktor. Bila dah keluar batuk/selsema/sakit tekak baru pergi jumpa doktor. Kadang bila selsema dan batuk nampak biasa je, I pergi pharmacy beli obat yang doktor selalu bagi. Kalau demam dah hilang lepas 3 hari, i teruskan je bagi obat selsema / batuk sampai reda sikit. Tapi kalau demam tak hilang 5 hari terus pergi doktor mintak antibiotik. 

Walaupun I suka kasi anak-anak I sembuh dari batuk / selsema on their own tanpa obat (I do give air madu to legakan batuk) tapi kadang-kadang I risau selsema tu naik ke telinga dan jadi ear infection. Ni kalau anak-anak u prone to ear infection, baik kasi obat selsema secara konsisten bila dia flu sebab bila dah jadi ear infection mesti kena makan antibiotik kan.. daaaan.. budak-budak ni mana suka makan antibiotik... lagi2 Augmentin kan.. rasa tak sedap, kena makan 5-7 hari pulak tu.. 

Baru-baru ni anak-anak sakit demam (5 hari - mcm nak pengsan jaga), batuk dan selsema.. I ni dah lupa budak2 makin membesar.. (4 tahun dan 6 tahun) obat dah tak sama macam masa dorang 3 /4 tahun kan.. jadi i kasi lah obat sama.. hmm.. tak jalan.. hari ke 5 pergi doktor altaf (sekali pergi hari sabtu so its Dr Padmini instead, padanlah klinik kosong je) barulah teringat obat-obat yang sepatutnya I berikan anak i yang dah 6 tahun tu.. sebab tu I post this entry so that I will remember next time, obat anak I yg 6 tahun tu dah lain ye!

K, masa kecik2 standard lah obat demam ; paracetamol/ panamol untuk demam di bawah 38.5 dan nurofen untuk demam tinggi 38.5 ke atas.


cough medicine for kids prospan
Prospan - obat batuk 


Obat batuk, untuk anak i nombor 2, prospan (ni herb tau) seems to work very well for him (even for my husband) tapi kalau anak i nombor 1 tu macam alah dgn prospan ni.. nanti dia gatal2..


obat batuk kanak-kanak
Butylin - Obat batuk kanak-kanak

obat batuk yang rasa sedap sikit dan untuk anak 3 - 4 tahun adalah butylin... ni anak2 i suka rasa dia..tapi untuk anak 5 tahun atau batuk berkahak "ventolin" adalah obat yang lebih kuat ventolin ni sama je macam salbutamol. 


Ventolin - untuk batuk berkahak

Ventolin = Salbutamol 
Obat batuk - Salbutamol

obat selsema.. anak-anak i suka makan adezio je (cetrizine) dia once a day dan tak ngantuk. adezio ni generic, kalau mahal sikit brand dia zyrtec. Tapi kalau obat selsema yang lebih kuat untuk 3-4 years old I guna Promethazine dia ok juga untuk sore throat. Tapi kalau beli promethazine @ singapore kena hati-hati sikit sebab yang di Singapore selalunya ada alcohol. 

flu medicine for kids
Obat selsema perisa lychee - Adezio (cetrizine) ni generic

centrizine running nose for kids
Obat selsema mahal sikit Zyrtec (cetrizine juga cuma ada brand)


obat sakit tekak budak
Promethazine, obat selsema (running nose / blocked nose) also bagus for sore throat


Obat selsema untuk my 6 year old adalah "Actihist" atau "Actifed", yes I lupa anak i yang no 1 ni dah tak jalan dah makan adezio atau promethazine. For his age actifed adalah lebih sesuai. 

obat selsema untuk kanak-kanak
Actihist / Actifed (current fave for running nose medicine for my 6 year old)


Haritu yang gi doktor tu, batuk dia sangat teruk sampai kena nebulizer, pastu doktor padmini prescribe Singulair for kahak (singulair ni satchet campur dalam air / susu bagi budak minum masa malam, dia takde rasa apa2) masa kecik dulu anak i pernah guna singulair sebab susah betul nak makan obat, takde pun apa2, tapi kali ni bila makan singulair teruk pulak.. batuk tak berhenti2.. sampai keluar air mata.. pastu dia kata tekak dia sakit.. kesian I tengok.. risau.. google search singulair's side effects memang pun antara side effect singulair adalah batuk dan tekak sakit.. singulair ni selalu digunakan untuk orang asthma...terus i berhentilah tak bagi dia singulair. Lagi pun doktor dah kasi antibiotik, selalunya after antibiotik kicks in, cepat sikit baik kan :)

singulair
Singulair - for kahak / asthma



Kali ni doktor bagi antibiotik zythromax, dos dia tiga hari je, sekali sehari, senang sikit nak kasi budak2 ni makan obat.. kurang trauma dan drama dorang.. I pun tak stress.. hari pertama dan kedua sebab masih sakit dorang makan je lepas dipujuk, hari last tu sebab dah on the way to recovery, Ya Allah punyalah macam2 alasan diberi, berdegil tak nak bukak mulut.. stress!! Tapi paksa jugak sebab antibiotik kena habiskan dos kan.. Alhamdulillah sekarang semua dah sihat :) 

Antibiotik - zithromax

Antibiotik - zithromax


*Parents do note that zythromax can cause irregular heartbeat in certain people.. read full article on www.fda.gov here.