Saturday, January 18, 2014

Tutorial : Cara letak facebook fan box di blogger

Ok, dah tiga tahun blogging baru nak letak facebook fan box di blog  >_<  mula-mula tak rasa pun nak add fb fan box di blg lagi2 yang floating fan box kan sebab kadang-kadang bila surf website guna mobile, yang ada floating fan box tu leceh betul nak close. Picit-picit butang X tak tutup-tutup, tu yang malas tu.. tapi baru-baru ni kita mengepo kat blog orang lain tu kan.. kenapalah trafik dia banyak giler sedangkan post dia biasa-biasa je.. it boils down to two things : 

1) nama blog dia memang bagus (dia pakai keyword yang banyak orang cari)
2) dia ada 3000 fan di fb, jadi sekali update hmmm.. mestilah kalau 20% je yang check dah berapa tu... 

Oleh itu.. ku gagahi jugak... mesti add fb fan box (walaupun sekarang ni tengah 0 fans) nak tukar nama blog.. sudahlah.. banyak kerja nanti, nak kena migrate post dan sebagainya.. takpelah kita terus je tulis entri2 yang bermanfaat jadi orang kenal nama mikahaziq ni hahahah... (macam ye-ye je)

Cara-cara nak add fb fan box di blogger ni senang je (ni bukan yang floating fan box ye, ni yang kat tepi post atau footer blog je.. kalau nak yang floating fan box sila google "facebook floating fan box widget for blogger") ok berbalik kepada topik:

1) Pastikan anda sudah ada fb page dahulu ye.. kalau takde tak boleh buat fan box ni..

2) Log in facebook dengan akaun personal anda, bukan akaun page anda ye.. kalau tak pun tak boleh proceed

3) Pergi ke website ini: https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-box-for-pages  

Anda akan nampak ini:

macamana nak letak fb fan box di blog
Cara letak fb fan box di blog anda

4) Tukar:
     - Facebook Page URL kepada fb page URL anda
     - Width dan Height - i biarkan kosong
     - Color scheme - pilih light (terang) atau dark (gelap)
     - Click atau unclick "Show Friend's Faces" / "Show Post" / "Show Header" / "Show Border" 

fan box akan bertukar mengikut pilihan anda, pilih fan box ikut citarasa anda, saya punya jadi macam ni: 

how to add facebook fan box on your blog
Cara letak facebook fan box di blog

5) Tekan butang "GET CODE" anda akan nampak:

adding facebook like page box n blogger
Cara letak facebook fan box di blogger
 I pilih "IFRAME" , copy code ni.

6) Pergi ke blogger dashboard anda dan:

    -  click: layout 
    -  click - add a new gadget
    -  pilih HTML/JAVA Script dan paste the code dan SAVE ARRANGEMENT

how to add facebook like page box on blogger
Cara letak facebook fan box di blog
Cara letak facebook fan box di blog


7) "View Blog" - jadilah macamni:

Cara add facebook fan box di blog

Kalau nak fan box ni di bawah ke tengah ke, lepas ads ke.. just alihkan gadget tu di layout. I tak berapa suka lah fan box kat tepi ni, macam kelakar letak paling atas belah kanan blog tu kan.. nak letak belah bawah ads pun macam pelik.. I nak letak bawah "Popular Post" tapi tak boleh, tak tahu kenapa, maybe sebab saiz fan box ni square sedangkan popular post tu rectangle kan.. so I pikir tukar jadi saiz macam horizontal rectangle saiz adsense boleh gitu? letak kat footer blog hehe so I pergi balik https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-box-for-pages

I tukar height and width :

tutorial letak facebook fan box di blogger
Cara letak facebook fan box di blog
 Get CODE
tutorial letak fb fan box di blog
Cara letak facebook fan box di blog
Pergi ke blogger dashboard balik, layout, scroll ke bawah, "Add New Gadget", HTML/JAVA, paste code baru 

Cara letak facebook fan box di blog

Save arrangement dan View Blog lagi sekali:

tutorial facebook fan box di blogger
Cara letak facebook fan box di blog
Yeay!