Friday, April 21, 2017

Putrajaya with Kids - Day out at IOI City Mall

Seems like there is a lot of long weekend this year, so with nothing to do, we decided to venture to IOI City Mall at Putrajaya with the kids. We were not planning to go inside District 51 even though I think it looks really cool cos my 8 year old is not a fan of climbing. He wanted to go and bowl so we said ok. Unfortunately, there was a crowd when we arrive and we had to write down our name on the waiting list and hang around the area to wait for them to call our name (they don't even want to call you so you can't go elsewhere while you wait for someone to finish playing) In the end, after waiting for 30 minutes, we decided to just go to District 51 Upper level (just a few doors down from the bowling alley) You don't need to pay the entrance fee to access the upper level as you can only look over the obstacle course. Other games available are on token basis. So, there's a bumper car, 4D simulation rides, archery and some kiddy rides (cars and motorbikes).. My kids really like the bumper car. 


ioi 101 mall
Putrajaya With Kids - District 51 @ IOI Mall

Putrajaya With Kids - District 51 @ IOI Mall


For the toddler, I took him to Kidszoona inside Molly's Fantasy (Arcade) for a bit of indoor play (Entrance fee RM10) , it was a weekday around lunch time and he was the only one playing haha! (Husband took leave on Friday) but he didn't enjoy himself playing alone without his brothers and after about 30 minutes asked to go out to play at the Arcade instead. 


اسواق بوتراجايا
Putrajaya With Kids - Indoor Playground at IOI City Mall

putrajaya with kids
Putrajaya With Kids - Kidszoona at IOI City Mall

IOI Mall
Kids Indoor Play Area at IOI City Mall - Putrajaya

101 City Mall kids
Kids Indoor Play Area at IOI City Mall - Putrajaya

Kids Indoor Play Area at IOI City Mall - Putrajaya


Afterwards, we look around the ice skating rink but decided not to go in cos my toddler will not be able to join.

حلبة التزلج على الجليد بوتراجايا
Ice Skating @ Putrajaya

Ice Rink @ IOI Mall - Putrajaya


There is also a train ride (in front of District 51 - upper level) and a Dinosaur ride (big fixed ones and small mobile ones) near the ice rink. 


بوتراجايا مول
IOI City Mall With Kids - Putrajaya

IOI City Mall With Kids - Putrajaya


Overall, the kids quite enjoyed themselves, especially with spending our money at the Arcade 😅 while I wished that there is a babysitting service available so that I can go shopping haha! 

Eating choices were aplenty and guess what my kids chose to eat? Hot Dogs! sigh.. life of a mother.. 

Wednesday, April 5, 2017

Jalan-jalan Kuantan / Gambang & Mangala Resort Review

Gambang Getaway @ Mangala Resort


We wanted a short getaway from KL the other day and husband suggested Kuantan sebab rindu nak makan Sara Thai :p  wanted to try a new place to stay so husband chose a new resort (at that time) called Mangala Resort.. I tanya bagus ke review? he said ok.. new place.. hmm.. oklah kat Malaysia ni kalau baru semua ok haha.. maintenance tu yang problem selalu..  tak tahu pulak yang sebenarnya resort ni kat Gambang so... kalau nak gi makan kat Kuantan tu nak kena drive 30 minutes gitu.. tapi tak pe lah hajat di hati nak chill and relax je.. tak nak keluar2 sangat...

Mangala Resort - Hall and Dining + View

hotel best di kuantan
Mangala Resort - Main Bedroom and toilet.



We took a villa overlooking the lake with 2 rooms as we brought along husband's mum. The place was nice and clean and huge.. both beds in the room was super comfy. Atmosphere pun very relaxed dan mendamaikan betul.. I think my MIL enjoyed the ambience.. macam duduk kat kampung you.. furnishing kayu.. depan ada tasik.. bunyi burung2 berkicau.. petang2 dapat tengok sunset.. cuma upsetnya menu is very limited.. (breakfast, dinner, in room dining) sebab guest tak ramai kan.. aaaand on the second night.. cable dorang down kena gigit tikus ke apa ke tak tahu lah.. so.. hari kedua onwards kita orang takde tv.. hai.. budak2 ni tak kisah sebab main internet terus.. tapi kesian lah my MIL nak tengok tv tak boleh.. 

Siapa yang bangun pagi2 tu.. dia ada guided tour of their orchard.. I tak pergi lah cuma I tahu ada Dragon fruit orchard kat situ.. dia kasi juice dragonfruit free je sebab diaorang tanam kat situ kan.. then ada cycling jugak kalau siapa yang minat tu.. cuma basikal untuk budak2 takde.. 

Mangala Resort pools - from left : jacuzzi, kids pool and deep pool 


Anak2 I suka main bath tub dia sebab besar.. and also pool area ada 1 deep pool, 1 shallow dan 1 jacuzzi.. even the jacuzzi pool pun besar jugak boleh lah muat lebih dari 6 orang.. still ada space nak pusing2.. 

Restaurants around the area macam tak banyak.. ada 2 restaurant melayu kat main road, kita orang breakfast kat restoran "Air Tangan Ibu" all the way.. then for lunch restoran arab nama dia "Land of Paradise" asalnya nak makan kat restoran melayu lagi satu tapi restoran penuh dan lauk dah nak habis.. so.. kita masuk je restoran arab ni.. tak sangka sedap plus kita jumpa air lemon + pudina yang memang susah nak jumpa kat Malaysia ni 😄 tu satu jug I dengan husband yang lantak hahaha

Makanan Arab @ Gambang : Land of Paradise


One of the days kita gi Gambang Safari.. tengok dari luar macam dah run down je tempat ni.. naik bus pulak so bumpy.. kesian my MIL.. I tak amik gambar lah.. apa binatang yang ada pun dah lupa.. yang tak boleh lupa tiger je.. sebab takut dia terkam kita dalam bas.. kita tak pergi the water park.. tak tahu macam mana condition dia.. lepas habis naik bas kita patah balik tunggu bas untuk turun sebab kawasn berbukit.. nak jalan2 dengan MIL tak sampai hati lah.. 

Then husband I nak makan Sara Thai.. kita orang pun pergilah Kuantan kan.. I ternampak Gio Mall punya sign.. (I tak tahu ada Cattleya, Modvier, Bella Ammara semua kat situ< memang tak plan) memandangkan ada masa.. I cakap park lah tepi tu... I nak gi shopping jap.. :p 

Shopping @ Gio Mall - Kuantan :p


The next day, I ask husband I bawak I gi Ariani pulak saja2 je.. sebab hari asyik hujan ..nak gi Teluk Chempedak dengan anak2 tak boleh.. lepas tu kita try cari kedai pisang goreng arang yang femes tu.. sebab MIL i suka pisang goreng.. gunalah google maps kan.. nampak kedai dia gini:


Pisang Goreng Arang Kampung Tengah Kuantan - Susah nak dapat parking


Tak nampak pun dia goreng guna arang.. pisang goreng pun rasa biasa2 je.. 

The day nak balik tu baru tak hujan.. kita singgahlah Teluk Chempedak walaupun masa tu panas terik jam 1 tengahari.. nak sedapkan hati anak2 nak main pasir punya pasal.. Teluk Chempedak ni banyak tempat makan.. tak tahu mana yang sedap.. I cuma pergi kedai atas 7 Eleven beli keropok lekor dengan kentang goreng cemil2 untuk anak2.. lepas tu cuci mata jap tengok2 tudung tapi tak beli.. dan melayan anak2 main bubble kat tepi jalan :) 

teluk chempedak kuantan
Jalan-jalan Kuantan With Kids - Main pasir di Pantai Teluk Chempedak


Jadilah cuti sekejap kat Kuantan..Tapi next time kalau datang.. I rasa duduk kat Cherating lagi bagus lah.. senang laut depan mata.. kalau duduk kat Gambang nak kena drive 30-40 minit baru dapat tengok laut.. macamana nak main laut tiap2 hari kaaaaan?