Friday, June 21, 2013

Resepi Tahu Dan Sambal Pecel (Malay Recipe: Extra Firm Tofu With Spicy Peanut Sauce)

(Untuk Bahasa Melayu, Sila Skrol ke Bawah)


resepi sambal pecel
Malay Recipe : Tahu & Sambal Pecel


My mother in law is visiting again, so this sets off another round of learning to cook Malay dishes the traditional way  :) Yesterday, MIL was in the mood for extra firm tofu so she went about preparing the simple dish while I helped (a bit, here and there :p )

This recipe for extra firm tofu is enough for 1 big eater of 2 small eaters only though the peanut sauce yields quite a lot, almost one bowl.

Extra firm tofu recipe:

1.  2 - 3 exra firm tofu
2. some cucumber (maybe just 2 inch)
3. some bean sprouts

For the tofu:

1. Wash the tofu, then sprinkle with salt and fry till golden. Dab away any excess oil and then cut into 6 squares each like photo.

Extra firm tofu - cut into 6 cubes each


2. Sliced the cucumber thinly (like photo)

Sliced cucumber


3. Blanched the beansprout.

4. Arrange everything like photo.

resepi tahu
That is extra firm tofu as base, then blanched bean sprouts and topped with sliced cucumbers


Spicy Peanut Sauce Recipe:

1. 10 stalks of dried chilies - fry with a bit of oil on a pan for maybe 3-5 minutes
2. a bit of belachan (maybe about 1/2 inch)
3. peanuts about half bowl or slightly less ( fry in a bit of oil on a pan till cooked)

bagaimana membuat pecel
this is the normal bowl, with dried chillies, belachan and peanuts, that's the quantity we used


4. about 2 tbsp tamarind mixed with water (just use the juice and throw away the seeds)

this was the quantity of tamarind juice used 


5. sugar as desired ( MIL put in about 3 tbsp)
6. salt if needed.
7. water as needed

How to make the spicy peanut sauce recipe? 

1. Pound the peanuts on the mortar until desired consistency (not too fine with some small crunchy bits are perfect)
2. Blend the rest of the ingredients and then mix in the peanut. Add in warm water if sauce is too thick.

OR do it my lazy way.. blend everything together! Of course then the texture is different and you won't get the peanuts with crunchy bits..but hey.. works good enough for me :)


Versi Bahasa Melayu:

Resepi Tahu dan Sambal Pecel


Ibu mertua saya mengunjung lagi :) Oleh itu tiba masanya untuk saya mempelajari masakan tradisional daripada ibu mertua saya. Semalam, dia ingin memakan tahu dan sambal pecel. Lalu, dia mula memasak dan saya menolong di sisinya.

Resepi tahu ini hanya cukup untuk satu orang yang besar seleranya atau dua orang yang tidak begitu pemakan :) Namun sos pecelnya agak muai, hampir penuh semangkuk.

Resepi Tahu:

1.  2 - 3 tahu (yang biasa bukan yang lembut)
2. sedikit timun (mungkin dalam 2-3 inci)
3. sedikit taugeh

Untuk Tahu:

1. Basuh bersih tahu dan lumurkan sedikit garam, kemudian goreng hingga keemasan. Toskan dan potong menjadi 6 kiub kecil setiap satu seperti di dalam gambar.

Tahu digoreng dan dipotong enam.


2. Hiris timun seperti di dalam gambar

hirisan timun


3. Tuangkan air panas ke atas taugeh kemudian toskan.

4. Hiaskan tahu seperti di dalam gambar.

resepi tahu
Inilah tahu goreng, di atasnya taugeh kemudian hirisan timun. 


Resepi Sambal Pecel:

1. 10 batang lada kering, digoreng dengan sedikit minyak mungkin 3-5 minit.
2. sedikit belachan (dalam 1/2 inci)
3. kacang tanah aggaran separuh atau kurang sedikit dari separuh mangkuk, goreng dengan sedikit minyak dan toskan

bagaimana membuat pecel
ini mangkuk yang diguna, di dalamnya cili kering, belacan dan kacang tanah


4. anggaran 2 sudu makan asam jawa, dicampur dengan air dan dibuang bijinya.

anggaran air asam jawa yang kami gunakan 


5. gula ikut rasa (ibu mertua menggunakan dalam 3 sudu makan)
6. garam jika perlu
7. air ikut keperluan

Bagaimana membuat sambal pecel?

1. Tumbuk kacang jangan terlalu halus, biar ada yang kecil-kecil garing digigit.
2. Kisar bahan-bahan yang lain, tambahkan air masak jika terlalu kering, kemudian campurkan kacang tadi.


ATAU buat cara saya.. kisar semua sekali! Lagi senang dan cepat. Memang konsistensi akan jadi lain, mungkin terlalu halus tapi.. senang dan cepat! haha..kalau tak cerewet.. bolehlah tu :)

Natijahnya:

Tahu dan Sambal Pecel.. yum yum..