Thursday, November 26, 2015

Boba Wrap untuk newborn dan Lenny Lamb carrier untuk 4 bulan ke atas

Masa Irfan umur dua bulan, memandangkan I ni duduk jauh dari mak, sibuklah cari carrier atau wrap unuk newborn supaya senang nak jaga, boleh menyusu / dukung handsfree sambil jaga anak lagi dua yang besar tu.. masa anak I yang 1st, I ni tak peka sgt pasal carrier.. pakai je carrier biasa yang tak ergonomic tu.. ok je anak I yang 1st takde masalah kaki pun.. tapi yang no 3 bila I tgh nak cari info pasal wrap yang sesuai untuk newborn, terbaca lah pulak pasal carrier mesti nak ergonomic, kaki baby mesti nak shape “M” etc etc.. kita pun ikutlah… 

Awal2 tu I jumpa Suppori sling at The Baby Tree di “The Curve” tapi dia ikut size  pengguna (mommies/daddies) and masa tu size I dah takde, lagipun salesgirl tu cakap Suppori Sling tu untuk 4 bulan ke atas.. lepas tu I baca2 pasal wrap, terjumpa pasal Moby Wrap and Boba Wrap, since dah desperate sgt, I beli je lah Boba Wrap basic online.. 

Boba Wrap untuk newborn babies



Boba tu.. pada I oklah.. ikat dia tak susah sangat, cuma dia panjang jadi bila ikat memang menyapu lantai, jadi I selalu pakai di rumah sahaja sebab kalau kat luar nak ikat kotorlah kalau terkena lantai. Bab ikat ni.. I tak tahu kenapa, bila nak ikat belah belakang tu (yang last2 nak ikat mati) mesti kain dia terpusing2 tak boleh straight, jadi yang tu buat I sakit pinggang. Tapi kalau pakai di rumah, bila Irfan merengek dan I kena suapkan abang2 dia yang masih manja2 sgt tu.. memang Boba ni penyelamat, siap boleh menyusu handsfree lagi.. Cuma kalau kat luar nak menyusu handsfree tu memang tak pass nak adjust wrap and biar baby latch tanpa exposing myself. Kalau nak tengok macamana nak menyusukan baby pakai boba wrap, boleh tgk kat video ni:




Lepas Irfan umur 4 bulan, I terjumpa Pupsik Studio Sling di MotherCare @ Atria Shopping Ctr.. ni pun macam Suppori jugak (Cuma Suppori pakai mesh, Pupsik Studio ni jenis kain) ada ikut size pengguna jugak.. check punya check ada size I yeay! Apa lagi grab lah.. Pupsik sling ni walaupun dia kata boleh handsfree, I tak confident sgt lah ,takut baby I jatuh haha.. jadi I guna still with one hand support, but at least takde lah berat sgt budak tu.. plus kalau dia tidur pun selesa jugak berbanding kalau I dukung guna tangan je.. Yang ni carrier fave I no 2. I suka the fact that dia senang nak pakai dan tanggal so I boleh tangalkan dan guna my breastfeeding apron bila2 perlu, dan I suka dia tak berat / ambil banyak tempat, kalau tak guna lipat kecik2… best J

Pupsik Studio Sling : photo taken from Pupsik Studio Website


Around that time jugak, I travelled with the kids without hubby to Singapore (oklah jugak cos Mak I temankan) bila nak balik tu.. terpikir.. I need a handsfree ssc so kalau nak tarik luggage senang.. so I researched a bit and found out that the popular ones seems to be “Tula” “LennyLamb” and “Kokadi” yang “kokadi” ni kecik sikit, so boleh muat Newborn but since Irfan pun dah 4 bulan, bam bam pulak tu.. I rasa I should pilih antara Tula dan LL. Then bila baca2 review, ada mum tu cakap  Tula dan LL sama je.. both boleh bf jugak discreetly, yang beza dianya waist buckle, kalau kita jenis “petite” Tula waist hole dia fits smaller waist berbading dengan LL. So, I though.. oklah beli Tula je lah, kita ni kan orang Asia badan kecik (hohoho lupa dah anak tiga.. pinggang pun dah tak kecik dah :P)

carrier ergonomic 4 bulan ke atas
Tula SSC for 4 months and above


2 hari lepas order, Tula pun sampai.. excited lah I.. try on.. tapi I tak reti2 , terasa macam susah sgt the shoulder buckle tu.. tak pas2..shoulder strap pun asyik nak terjatuh.. I try jugak put my child inside.. I feel yang bahagian waist  tu.. tempat yang baby nak restkan punggung tu macam keras.. so baby punya bum-bum macam terhanging kat situ.. macam tak comfy) plus Tula’s material is canvas.. mcm panas pulak.. anak I pun tak selesa and kept crying.. sigh.. buang $$

Next day, my cousin came with her bb (birthday selang seminggu dgn Irfan) I told her about the Tula, she said dia interested, I let her try and waaaah.. macam senang gitu dia pakai.. baby dia pun happy je.. masuk terus tidur.. hmmm.. so maybe bukan rezeki anak I tapi rezeki anak dia J


So, I still need a ssc man! Next is the LL.. order je lah.. besok sampai…its actually cheaper than a Tula.. tapi I suka I suka I suka hahahaha… material is way softer than a Tula. Design sama je.. shoulder strap, shoulder buckle, waist strap, waist buckle.. tapi yang ni sebab cotton material, dia softer and breathable, bum bum anak I tak ter-hang atas the waist strap tu.. shoulder strap pun tak terjatuh2 dan yes I manage to buckle it up without any help yeay! Daaaan yang paling penting.. anak I pun happy.. tak cranky and dia pun tidur dalam Lenny Lamb. Yeay Yeay and triple yeay! Ok.. so.. this is my current fave carrier J Memang ikutkan dia bulky as compared to the Pupsik Sling, tapi yg LL ni.. I pakai je standy on the waist.. I tak buka2 J Ni gambar baby Irfan dlm LL : 


ssc lennylamb
Lenny Lamb Carrier for 4 months and above

I hope you find your Wrap/ SSC :)