Wednesday, March 8, 2017

Jalan-jalan - Bandung With Kids

As previously mentioned, kita orang pergi Bandung time Christmas / year end.. traffic jam teruk sangat so we all tak jalan keluar dari kota Bandung since anak2 i masih kecil lagi (8 thn, 6 thn dan >1 thn) I baca2 dari reviu Trans Studio agak kurang sesuai.. Bandung Zoo pula dapat reviu yang teramat sangat teruk oleh kerana kondisi haiwan yang amat dhaif.. jadi kitaorang pun tak pergilah sebab tak nak menyumbang kepada animal cruelty kaaaannnn...

So, tiga tempat yang kita pergi dengan anak2 adalah: 

Tangkuban Perahu with Kids - I love this pic, its so nice! tapi in reality atmosphere dia biasa2 je haha



1) Tangkuban Perahu:


 just to see from afar je... konon2 going to see a volcano.. budak2 pun excited haha.. kat situ boleh juga naik kuda tapi anak2 i tak berani.. jajan yang tepi jalan tu.. tak berani nak beri anak makan ye.. lalat berhurung.. 

2) Natural Strawberry Farm:


Yang ni pun sebab dekat sangat dengan Tangkuban Perahu.. jadi kita singgah lah.. budak2 suka dapat petik strawberry.. bila nak keluar nanti dia timbang berapa kita petik lepas tu kena bayar.. strawberry dia.. biasalah.. tak manis hehe..

Masa kita sampai tu cuma kita je ada.. jadi anak2 syiok ke sana ke mari petik strawberry.. jap lagi datang group lain pula.. daaaahhhh.. berlaga siapa dapat cari strawberry dulu haha.. strawberry dia tak banyak sangat.. tapi anak I puas lah jugak.. kesian yang datang lepas kita :p

bandung with kids
Strawberry farm berdekatan dengan Tangkuban Perahu..  


3) Paris Van Java - untuk Bird Park dan mini animal farm:



Bird Park @ Paris Van Java

Tak banyak orang tau yang tahu mana bird park ni.. kita orang cari sign pun tak nampak.. yang penting dia tingkat paling atas lah.. bertentangan roof top parking. so.. tempat yang kita naik tu kita naik escalator sampai kids zone or something like that nama dia.. then menghala ke lah Miniapolis (Sky Zone) nanti nampak lah macam lorong ke luar ke car park tu.. ah.. situ lah bird park and lactasari..

Bird Park ni I tak masuk sebab I bawak baby kan.. I takut hama nanti baby I kesian.. so.. hubby masuk dengan budak2.. gambar yang kat atas ni gambar kat luar je.. ada lagi binatang2 lain kat dalam.. yang burung hantu belah kanan tu boleh feed daging cucuk kat lidi.. yang belah kiri tu.. dia makan serangga apa entah, u kena mintak kat kounter pastu cucuk serangga tu hidup2 kat lidi 😱😱😱 anak2 i tak berani you.. ada budak tu i tengok cool je bagi burung hantu tu makan.. hahaha


animal farm paris van java
Lactasari @ Paris Van Java
Yang 👆 gambar kat Lactasari.. masa kita sampai dah dekat 3 petang rasanya.. jadi anak2 kambing semua dah kenyang.. tak nak minum susu.. jadi cuma boleh kasi mak lembu je susu hahaha.. mak lembu pun mak lembu lah nak.. kecik je tempat ni.. tapi oklah budak2 happy..

Actually Paris Van Java ada beberapa indoor playground tau.. lepas kita orang pergi bird park (kecik je) dan animal farm tu.. budak2 pun merengek nak masuk indoor playground.. so kita duduk lah lagi 1 jam tunggu budak2 main.. ada lagi satu playground juga.. macam role play gitu.. tapi tu kita tak masuk sebab mak bapak dia dah malas haha.. actually I lah panas takde aircon sangat.. then baby nak susu pun tak selesa lah.. macam tak nampak nursing room gitu.. so tak nak tunggu lama2 sangat :p

Kalau anak2 u dah independent dan you takde baby rasa boleh je dekat 1/2 hari atau satu hari spend kat sini..

Itu je tempat2 yang kita pergi.. kesian ek anak2 kita.. sorry lah mak bapak malas nak jalan jauh2 sebab trafik teruk nanti dalam kereta lama2 dengan baby mak boleh pengsan!

Mak cuma sedih je.. rambang mata tengok butik2 muslimah kat Bandung ni tapi badan kita masih post-pregnancy.. berat badan masih turn naik turun naik..  so.. simpanlah duit tu dulu..