Monday, March 6, 2017

Makan-makan di Bandung

Masa ni holiday di Bandung time hujung tahun.. Ya Allah sungguh tak digalakkan ya.. macet nye .. sampai takde mood nak jalan2 jauh.. jadi kampung daun.. floating market semua jangan haraplah nak pergi.. kita orang jalan dalam kawasan bandar bandung sahaja.. the only place yang jauh sikit kita pergi cuma Tangkuban Perahu.. itupun keluar awal supaya tak jam.. ambil pun jalan lama bukan highway.. hari2 biasa.. dari hotel nak ke Paris Van Java pun makan masa nak dekat satu jam sebab macet punya pasal :( so siapa2 yang nak pergi Bandung untuk holiday tu.. suggest pergi off peak season lah.. baru boleh holiday dengan aman...

Kita orang dapat driver yang sangat baik dan prihatin.. jadi bila tanya2 pasal restaurant yang sedap2 di Bandung yang hipster2 yang dalam sangkar lah apalah tu.. dia jawab "diragukan ya status halal nye".. jadi kita orang pun dibawa ke restoran yang dia confirmkan halal je hahaha..
So.. kebanyakannya restoran makanan Indonesia lah, ada sekali tu husband request makanan minang.. tapi I tak amik gambar sebab makanan dia ok2 je.. lepas tu lauk semua dah siap ceduk.. dia hidang semua samada kita nak ke tak nak.. yang kita sentuh dia charge yang tak sentuh dia ambil balik.. so hubby kata tak panas and tak fresh.. tak best lah makan camtu.. 

Restoran yang kita pergi ni 4 tempat:

1) Karamba:

makan best bandung
Cuti-cuti Bandung - Karamba

makan makan bandung 2017
something macam otak2 ikan gitu.. sedap..

bandung holidays local food
Makan tengahari di Karamba - Bandung


I order lauk asem hubby mintak ayam bakar and udang mentega..


holiday di bandung
Makan-makan @ Karamba

Biasalah lauk untuk anak2 telur dadar, udang goreng tepung (yang ni best) dengan bergedel (yang ni tawar sikit.. macam setakat kentang je yang ada dalam bergedel tu.. 

2) Resto Sangkuriang

Restoran ni kita pergi dua kali.. sekali time dinner (tolong bawa mosquito repellent) lepas tu anak2 suka sangat dengan ayam masak mentega dia.. jadi esoknya lunch datang lagi..  gambar2 yang makan malam tu tak berapa menjadi sangat sebab gelap.. so ada gambar lunch je.. 


restorang bandung kids friendly
Resto Sangkuriang ada kawasan kecil untuk anak2 bermain so senang sikit nak makan gilir2

بندونغ مطاعم
Resto Sangkuriang - Ayam Mentega, Sup Ikan dan Udang Goreng Tepung
Ayam masak mentega was nice.. anak2 i suka, manis dan lemak.. sup ikan di sini sangat femes, tapi.. kita orang rasa biasa-biasa aje.. udang goreng tepung tu ok jugak.. crispy..


Makan tengahari @ Resto Sangkuriang - Bandung


Ikan bakar tu.. sizzling.. tawar sikit tapi bila makan dengan sos oklah .. tu kuah tu..tak ingat dah kuah apa haha.. macam lodeh agaknye.. 


3) Belacan

Hari yang ke berapa dah.. bosan nak makan makanan Indonesia lagi sebenarnya.. tapi tak banyak choice lah dengan hotel nye western pun menghampakan.. driver bawak kita gi lagi satu restoran nama dia "Belacan"..

ni fave restoran I k.. hahaha sedaaaappppp...dan dia ada bilik aircon so boleh lah escape dari lalat2 masa makan tu.. (tak lah aircon sangat - di Bandung ni sebab cuaca dia ada sejuk2 sikit.. dia orang tak on sangat aircon) 

Makan-makan di Bandung - restoran Belacan

Makan-makan Bandung - Pepes Ikan, Lodeh dan Iga.. 

Pepes Ikan dia .. bukan filet .. tapi masih ada tulang2.. jadi bila makan tu hati2 sikit.. tapi sedaaaap

lodeh dia tak ingat dah rasa camana..

Iga dia.. sizzling.. sedaaaap.. menjilat jari u makan!

Air dia.. biasa2 je...


4) Stone Cafe:

Last sekali, husband dah boring betul makan makanan Indonesia, mintak tolong driver hantar lah gi restoran western.. so dia bawak kitaorang gi Stone Cafe.. restoran ni atas bukit sikit.. tapi oklah tak jauh mana dari hotel kita.. 

pemandangan dia best.. sejuk..tapi aircon tak on.. lalat.. ada sikit2 tapi tak banyak macam some places.. 

cafe halal bandung
Pemandangan di Stone Cafe.. amaaaaan je ekkk.. 

Bercuti di Bandung - makan2 di Stone Cafe

Carbonara untuk anak no 2 - dia kata tak ok.. haha.. I makan soft shell crab with rice.. oklah kosong sikit tak berkuah.. anak no 1 order spaghetti.. spaghetti dia macam bolognese.. tapi ada rasa rempah ratus melayu lah.. kayu manis dan buah pelaga.. dan pedas sikit..  takut anak tak suka.. sekali dua2 makan yang spaghetti ni sampai habis


Stone Cafe @ Badung

Husband order ribs.. I rasa tu.. dia cakap biasa2 je.. makan kat Malaysia lagi sedap 😂 air dia pun ok-oklah..

Yang penting budak2 suka makan di situ they say second best restaurant in Bandung.. feveret dia orang.. Sangkuriang hahahaha..

Habis bercuti husband kata "lain kali tak payah datang lagi lah.. traffic teruk je. makan pun biasa2 je" hmm.. taaaaapi.. kita tak dapat pergi tempat jauh2 tu.. I guess tak suitable lah dengan anak kecik.. plus nak balik naik kapal terbang tu.. pengalaman yang I rasa tak best lah.. dah lah takde proper queue.. takde priority untuk parents yang bawa baby.. susah sikit lah..