Monday, April 3, 2017

Makanan Halal Hong Kong

ok.. so kitaorang pergi lagi Hong Kong setelah 4 tahun.. sebab malas nak gi jauh2 dengan anak yang bawah 2 tahun yang tak tahu duduk diam dalam kapal terbang ni.. husband tanya nak duduk mana kali ni? Cos last time kita duduk kat Grand Harbour Kowloon sebab bilik dia besar boleh accommodate 2 adults and 2 kids..  cuma leceh sikit lah nak travel pada I.. kalau malam2 tu jalan2 kat TST area pastu nak balik naik taxi banyak taxi driver tak nak amik.. kena tunggu jugak shuttle yang dia provide nearby sheraton tu.. I tak tahu pulak yang Harbour Grand Kowloon ni dah dapat halal certification for their kitchen masa tu.. sigh.. kalau tahu agaknye duduk jugak kat situ lagi 😂 I just told my husband.. takpelah kita orang duduk je mana2 hotel yang dekat dengan Chung King Mansion since banyak kedai makan halal kat situ buka dari pagi (730 dah buka dah) so breakfast senang lah.. 

Sampai je hotel, kita orang letak barang then terus gi Chung King Mansion nak cari late lunch.. hajat di hati nak cari one indian restaurant yang kita pernah pergi last  time.. butter chicken dia punya lah power.. tapi both husband and wife dah lupa dah nama kedai and lif mana yang kena naik.. dan kebanyakan indian restaurant yang tingkat atas2 tu buka for dinner.. awal dari jam 6 petang dia tutup.. yang buka dari pagi tu yang kat tingkat 1 dan tingkat 2 yang naik tangga je takyah naik lif.. 

so kita makan je lah kat kedai mana2 yang tingkat 1 tu.. lepas tu rounding2 amik brochure dan tanya2 restaurant halal yang mana buka awal untuk sarapan and boleh delivery to hotel. Ada dua restaurant yang kita tanya, satu tu Bismillah Fried Chicken dan lagi satu kedai india tak ingat dah nama dia.. yang india tu makanan dia sedap, teh masala dia pun sedap yang Bismillah tu prata dia tawar, tapi anak2 i suka nasi goreng dia.. even though pada I macam berminyak dan terlampau banyak sangat ayam dan sayuran (mungkin nak kasi berbaloi harga yang mahal tu :p )

Halal Food at Chung King Mansion - Hong Kong

Yang ni gambar one of the days kita breakfast kat situ...selalunya dia hantar je kat lobby haha senang kerja..

Setelah beberapa hari makan nasi goreng untuk sarapan, husband I cakap kita try pulak lah Syed Bukhara Restaurant - kata Malaysian food.. ada nasi lemak.. ok so kita pun try lah makan kat situ.. resaturant ni kecik je, bertentangan dengan Hung's Chinese Restaurant.. tapi Malaysian pun Indian Malaysian lah jugak... so nasi lemak ada, yang lain samalah prata, tapi ada tosai dan mee goreng mama.. gambar mee goreng mama tak sempat nak snap.. cuma tak rasa macam mee goreng mama ye.. rasa manis2 macam mee cina je pada I.. yang tosai tu cerita kelakar.. I mintak "Egg Toast" sekali datang "Egg Dosai" lah hahaha I dengan suami tengok je lah each other.. tak pernah umur makan tosai telur..

Nasi Lemak dan Tosai Telur @ Chung King Mansion


Gambar restaurant tak ambil.. anak sibuk nak susu..  makanan ok2 je..


halal chinese chung king mansion
Hung's Chinese Restaurant (Halal) at Chung King Mansion

What's the use of staying near Chung King Mansion if you don't eat there kaaaaan? So.. salah satu petang tu.. kita makan di Hung's Chinese Restaurant.. husband order macam untuk 10 orang.. malu lah pulak dengan orang kat meja sebelah.. tak habis pun.. terpaksa taupau.. makanan kat sini sedap.. kita order udang goreng tepung, sayur dua macam dan ayam goreng.. sedap tapi mahaaaal... makan sekali je kat sini..

Another time kita orang nak gi dinner tapi nak jalan gi Chung King macam jauh sebab kita jalan2 kat Toys R Us Harbour City.. so on the way balik hotel tu (jalan kaki) kita orang jumpa Haiphong Mansion dulu jadi kita singgah lah ke Mr Kebab.. (wah tempat ni dah popular tau.. dulu kita pergi baru buka tak ramai orang.. and the waitress yang serve kita 4 tahun lepas masih ada pulak tu haha)

Late lunch @ Mr Kebab - Haiphong Mansion (Halal Food in Hong Kong)

Haiphong Mansion ni dia dekat dengan Kowloon Mosque. Kita order hummus , mandi lamb (untuk husband) 'adas (sup kacang tu) untuk baby i - suka sangat dia.. kebab, fried chicken dan spaghetti untuk anak yang lagi dua yang dah besar tu.. budak2 tak berapa suka spaghetti dia, tapi ayam dengan kebab dia orang ok je.. lamb mandy tu tak ingat dah rasa macam mana.. ke.. i tak merasa sebab sibuk melayan si kecik 🤔 tak ingat dah..

then.. the day before kita balik kaaaaaan... i ni boring lah tak merasa bershopping sebab ada anak kecik susah sangat nak bershopping dengan dia yang suka berlari ke sana sini..sedangkan husband i syiok je keluar gi tailor baju kaaaaaannnnnn.. abih asyik keluar gi fitting tak habis2.. i kena duduk hotel jaga budak2.. so.. one of the evening, I cakap I nak keluar gi beli Long Champ hahah.. sebab I baca2 Long Champ ni murah jugak at Hong Kong..so.. I pergi lah K11 Mall yang dekat dengan Hyatt Hotel, lepas tu ternampak papan tanda Kohinoor Halal Restaurant oposite Hyatt

Kohinoor Indian Restaurant in front of Hyatt Hotel TST

Tapi esok nya dah nak  balik dah.. so tak dapat lah nak cuba makan kat sini..

Nak kata next time.. tak rasa nak pergi Hong Kong lagi lain kali 😝

Oh.. by the way.. for a list of hotels that has halal kitchen , you can check out this link


Nak baca part 2?:

Hong Kong Part 2