Sunday, April 8, 2012

Resepi Kacang Pool / Foul Madames

Kacang Pool Recipe @ Foul Madames Asian Style


Untuk Bahasa Melayu, Sila skroll ke bawah

Foul Madames is the easiest breakfast dish to fix and it's one of my favorite dish to whip up when I'm too lazy to cook breakfast or when guests are coming and I'm pressed for time. Just make sure you have a can of foul madames in your cupboard. The below recipe has been tweaked to cater for the Asian tastebud who are used to eating foul madames with egg sunny side up and sauteed sliced onion, red and green chilies as the side. Served with toasted sliced bread or baguette. 

Ingredients for Foul Madames:

2 tbsp butter / clarified ghee (for a healthier version, you can use olive oil)
1 can Foul Madames
80g minced meat 
1 tsp ground cumin
1 tsp ground fennel seed
1 tbsp canned tomato puree
1/2 heaped tbsp ground red chili
3 cloves garlic
1 fresh tomato
salt to taste
juice of 1/4 lemon

1/2 sliced medium onion
1 sliced green chili
1 sliced red chili 
eggs sunny side up - 1 per person 

How to cook Foul Madames:

1. Mix the minced meat with ground cumin and ground fennel seed and stir fry on the pan.
2. Blend the garlic and fresh tomato together and add it in pan with the minced meat and throw in the butter.
3. Add in the ground chili and tomato puree.
4. Add salt to taste and shut off the fire. 
5. Throw in the lemon juice and mix well. 
6. In a separate pan, saute the sliced onion and red and green chilies and set aside. 
7. Scoop up the Foul Madames, garnish with the sauteed onions and chilies and egg sunny side up. Serve with toasted bread.   














Resepi Kacang Pool:

Kacang pool adalah hidangan paling mudah untuk disediakan. Ia adalah hidangan yang akan saya sediakan jika ada tetamu yang bertandang dan masa agak terhad. Hanya pastikan terdapat satu tin kacang pool di dalam almari anda. Resepi di bawah ini saya tukar sedikit untuk citarasa Asia yang terbiasa menikmati kacang pool dengan telur mata lembu disertai bawang dan cili goreng. Enak dihidangkan dengan roti bakar atau roti perancis.


Bahan-bahan untuk kacang pool:


2 sdm mentega atau minyak sapi (untuk versi sihat, anda boleh juga menggunakan minyak zaitun)
1 tin kacang pool
80g daging cincang
1 sdt jintan putih
1 sdt jintan kasar
1sdm tomato puree
1/2 sdm penuh serbuk cili merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
garam
jus 1/4 lemon


Bahan digoreng:

1/2 biji bawang merah - dimayang
1 tangkai cili hijau - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
telur mata lembu - satu biji setiap seorang

Cara-cara memasak kacang pool:


1. Gaulkan daging cincang bersama jintan manis dan jintan kasar dan sangar di atas pan.
2. Kisar bawang putih dan tomato  dan masukkan di dalam pan bersama daging cincang. Masukkan sekali mentega.
3. Masukkan serbuk cili dan tomato puree.
4. Tambahkan garam dan matikan api.
5. Masukkan jus lemon,
6. Di dalam kualai yang berasingan, goreng bawang dan cili merah dan hijau sehingga layu sedikit. Tos dan ketepikan.
7. Hidangkan kacang pool dan hiaskan dengan bawang goreng, cili goreng dan telur mata lembu. Hidangkan dengan roti bakar.




No comments:

Post a Comment