Saturday, October 25, 2014

Resepi Udang Goreng Simple / Simple Fried Prawns Recipe

udang goreng best
My MIL's simple udang goreng recipe 



(Untuk Bahasa Melayu, sila skrol ke bawah)


This is my mother-in-law’s simplest recipe for frying prawns. When I don’t have the time to cook, this simple fried prawns is my go-to dish. It’s not that simple if you really follow my MIL’s style though cos she would absolutely not use the blender, she would do it the old school way, sitting on the floor just grinding the dried chillies and turmeric to a smooth paste with the pestle and mortar. Of course, that’s what give the dish more oomph, but erm, if you are super lazy like me, blending is the way to go haha..


The simple Malay-style Fried Prawns Recipe is as such:


8-10 extra large prawns
7 dried chillies (or you can also use fresh chillies)
About 4cm turmeric (not powder yeah)
A dash of salt
1 tbsp sugar (I added this, my MIL does not put sugar in this dish)
½ medium sized onion – sliced
2 stalks lemongrass – bruised
Oil to fry


Instructions:


   1. Grind / blend the dried chillies and turmeric to a fine paste, add in the salt and sugar and coat the prawns with the paste.
    2. Heat up the oil (it’s ok to use a bit more) in a wok and add in the onions and lemongrass,
    3. Add in the prawns and cover the wok till the prawns are cooked and the shells are a bit crispy.

     And that’s it!



Malay Version:


Ini adalah resepi ibu mertuaku yang paling ringkas untuk menggoreng udang. Bila dah kesuntukan masa untuk memasak, udang goreng simple ini lah yang menjadi penyelamatku.. simple pun tak simple sangat sebab kalau ikut betul-betul style ibu mertuaku, sama sekali tidak dibenarkan menggunakan blender sigh.. duduklah bersimpuh lumatkan lada kering dan kunyit dengan mennggunakan batu lesung. Of course, natijahnya lebih oomph, tapi kalau I kes malas blend je lah semua huhu..


Resepi Udang Goreng Simple:


8-10 ekor Udang saiz besar
7 batang lada kering (guna lada hidup pun boleh juga)
Sedikit kunyit hidup (dalam 4cm gitu bolehlah..agak2)
Sedikit Garam
1 sdm Gula (ni I tambah sendiri- ikut resepi asal tak de gula)
½  biji bawang besar - dihiris
2 batang serai – diketuk
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara:


1    Tumbuk / kisar lada kering dan kunyit hingga lumat, tambah garam dan gula dan salutkan pada udang.
2   Panaskan minyak (lebih sikit pun takpe) atas kuali kemudian masukkan bawang besar dan serai.
3   Akhir sekali masukkan udang dan tutup kuali dengan penutup sampai udang masak / garing.


Siap!