Wednesday, April 17, 2013

Kraftangan Kanak-Kanak : Harimau Belang Dari Kitchen Roll

aktiviti kraf pra sekolah


Hmm.. Mikail cuti lagi.. ear infection.. lepas makan antibiotics and panadol, mula lah dia merengek boring.. minta aktiviti.. so mummy pun rummage craft supplies, terjumpa a few things:

1) 1 kitchen roll
2) 2 googly eyes
3) black marker
4) glue
5) 1 black and 1 orange pipe cleaner (untuk ekor) 
6) drawing block
7) orange paint

1 - Hmm.. mula-mula I gunting kitchen roll separuh, separuh untuk badan, lagi separuh tu i potong buat 4 kaki (ikut suka ketinggian) 

2 - Lepas tu I gunting shape muka harimau.

3 - Minta Mikail paint kan oren semua, tunggu sampai kering.

3- Ambil marker, I outline kan stripes lepas tu minta Mikail color kan the inside of the outline.

4 - Decorate muka tiger ikut suka, guna marker dan gamkan mata.

5 - Buat lubang di bahagian belakang dan twist kan pipe cleaner tu selang seli oren dan hitam jadilah ekor.

6 - Nak tampal muka agak susah so, I gunting drawing block besar sikit, gamkan tepinya di bahagian dalam tissue roll to act like a base, lepas tu I gamkan muka harimau tu atas kertas putih tu.

7 - Bahagian kaki ni, susah sangat nak lekat, tengok2 gambar kraf lain, orang guna "cork" hmm sebab tu boleh diri, yang kita guna tissue role ni susah sikit, kalau rajin, tebuklah lobang, awal2 tu buat kaki panjang sikit pastu gunting sikit bahagian atas, lipat kan dan tampal kat bahagian dalam tissue roll..hmm.. tapi i masa tu dah terlajak buat, jadi tak boleh nak buat apa2, nak buat baru pun tissue roll dah habis, jadi I tampal je pakai double sided tape.. of course tak tahan lama dan harimau tu pun jadi decoration je lah.. tak boleh lasak2.. kesian Mikail..takpe.. next time try lagi!